Om våld

Fysiskt våld

Fysiskt våld kan inkludera skador på kroppen på något sätt. Våldet kan uttrycka sig i form av slag, sparkar, riva, stryptag och knuffar. Det innefattar också när förövaren använder vapen. Fysiskt våld kan leda till skador, misshandel eller mord. Under en kvinnas graviditet kan kvinnan också utsättas för fysiskt våld mot magen.

Förövare utsätter kvinnor strategiskt och medvetet mot kroppsdelar där skador och blåmärken inte kan upptäckas av andra. Exempelvis mot kroppsdelar som i vanliga fall döljs av kläder.

Det första slaget kommer oftast i samband med att kvinnan för första gången ställer sig emot hans kontroll. Efter första slaget ber han om ursäkt till kvinnan exempelvis genom presenter, blommor, fina ord, lovord om att det aldrig kommer hända igen. Förövaren använder vad som brukar kallas för våld och värme för att normalisera våldet hon utsätts för. Läs mer om normaliseringsprocessen. 

Är du utsatt eller känner någon som är utsatt? Det kan vara svårt att förstå eller sätta ord på våldet. På kvinno- och tjejjourerna får man stöd i att göra det och få fortsatt stöd till ett liv fritt från våld.