Vad kan en tjejjour hjälpa till med?
De flesta tjejjourer erbjuder stöd genom chatt, mail eller telefon. Många jourer går också bra att besöka och erbjuder stödsamtal på plats. Tjejjourerna håller också i tjejgrupper, ordnar workshops och föreläsningar i skolor och skriver debattartiklar och driver opinion.
Tjejjourerna är vana vid att möta och stötta tjejer och unga kvinnor i flera olika situationer. Till exempel kärleksfrågor, oro eller ensamhet men också våld, sexuella övergrepp, incest, självmordstankar, ätstörningar, självskadebeteende eller mobbning. Det går bra att höra av sig om annat också, det är du som bestämmer vad du vill prata om. Alla som är på jouren har avgett tystnadslöfte och man kan alltid vara anonym om man vill.
Om det behövs kan en tjejjour också hjälpa till vid en första kontakt med socialtjänst, ungdomsmottagning, polis eller psykiatri. Är du vän eller anhörig och orolig för en vän så är du också välkommen att kontakta en tjejjour.
Vem jobbar på jouren?
På tjejjourerna finns ideella och anställda tjejer och kvinnor i olika åldrar, med olika bakgrund och erfarenheter. Alla som ger stöd har genomgått en grundutbildning.
På Rokstjejjourer.se finns alla tjejjourer samlade. Du kan också hitta dem genom funktionen “hitta en jour” här på hemsidan.