Om våld

När våldet pågår

Roks kvinno- och tjejjourer finns till för dig som just nu kanske inte vet vad du ska göra eller vart du ska ta vägen. Vi finns också för dig som är orolig för en vän, partner, kollega eller bekant. Det finns mycket stöd och hjälp att få. Här har vi samlat information till dig som är utsatt, anhörig, eller orolig.

Stöd till dig som lever med våld

Kanske har det pågått länge eller så kom det plötsligt. Du tänker kanske att allt ska bli bra igen eller att du överdriver hans våld. Det här är helt normala tankar att ha när den du lever med utsätter dig för våld. 

Livsviktiga sanningar för dig som har en våldsam partner

1. Du är i fara. Du som sökte dig till den här sidan för att din man är våldsam, du kom hit för att du är rädd för din man. Det är ingen inbillning. Det är på riktigt.

2. Det blir inte bättre. Han säger att han kan bli ”snäll” igen, han kan be dig om förlåtelse och lova att han aldrig mer ska göra dig illa. Under alla de år som Roks kvinnojourer funnits har mäns löften om att sluta slå aldrig hållits. Inte heller finns det någon seriös forskning som visar att män som utövar våld mot sin fru, sambo eller flickvän slutar med det beteendet.

3. Det är inte ditt fel. Det spelar ingen roll hur ofta en våldsam man upprepar att det är den slagnas fel att han slår. Det strider mot dina mänskliga rättigheter och det är ett brott enligt svensk lag. Numera faller det under allmänt åtal vilket innebär att vem som helst kan anmäla brottet till polisen.

En våldsam partner kan peka ut en miljard brister hos dig som orsaker till våldet, och du kan slå knut på dig själv lika många gånger för att utplåna dessa påstådda brister, men våldet handlar inte om hur du är, utan om att du är.

Tips till dig som lever med våld

  • Berätta för någon i din närhet som du litar på. Det kan vara exempelvis en vän, familjemedlem eller en kollega. Gör det även om du inte är redo att göra något åt din situation just nu. Försök att bibehålla dina relationer med andra än honom. 
  •  Ta kontakt med en kvinno- eller tjejjour. Jouren är ingen myndighet och finns till för att lyssna och stötta. Jourkvinnor är vana att träffa personer i din situation och kommer att tro på det du berättar.
  • Dokumentera vad du är med om och tänk på din egen säkerhet när du gör det. Vågar du inte ha det sparat på din egen telefon, låt någon annan ha det på sin. Lämna dagboken på din arbetsplats eller någon annanstans där han inte kommer åt.
  • Kontakta socialtjänsten i din kommun. Det är kommunens lagstadgade ansvar att ge dig stöd och skydd om du utsätts för våld.

 

Planera för framtiden

En dag kommer du vara redo för att lämna den man som utsätter dig för det här även om den dagen inte är idag. Det är aldrig enkelt och det finns många anledningar att välja att stanna. En rädsla för vad som ska hända om du bryter upp, att han har kontroll över ditt liv, du är beroende av honom ekonomiskt eller för att det finns barn eller husdjur. 

När dagen kommer och du är redo så finns Roks jourer för att stötta dig igenom hela processen. Vet du inte hur du ska börja så kan vi hjälpa dig. På Hitta en jour kan du få kontaktuppgifter till närmsta kvinno- eller tjejjour.