Om våld

Berättelser om våld

Maria, 35 år 

När vi träffades var han fantastisk och hela mitt liv blev perfekt. Min familj och vänner älskade honom, de tyckte att han var charmig. Jag var så stolt över att vara hans när de sa bra saker om honom. Jag har aldrig varit så kär och lycklig i hela mitt liv. Vi flyttade ihop efter några månader och helt plötsligt var vi förlovade. Allt var för bra för att vara sant. 

Det var dock för bra för att vara sant. Det började sakta, nästan så att jag inte såg det. Han började kommentera mina kläder och vem jag umgicks med. När jag blev arg och sa ifrån så blev han väldigt ledsen och berättade att han bara är orolig för mig och att han bara ville mitt bästa. Det slutade med att jag bad om ursäkt för att jag överdrev. 

När jag tänker tillbaka på den tiden så förstår jag inte hur det gick från att han slog mig en gång till att han slog mig varje dag. Allt gick från att jag blev arg på att han ville påverka mitt klädval till att jag sa upp mig från mitt arbete för att inte göra honom arg. Jag skämdes mycket och ville inte berätta för någon, det kändes som ett stort misslyckande. 

När det var som värst hoppades jag på att han skulle göra mig illa på förmiddagen för då visste jag att jag inte behövde vara rädd under eftermiddagen. Då var han lugn på kvällen och kunde tom ge mig presenter. Samtidigt så visste jag att han skulle vara min död och att det bara var en fråga om tid. 

Idag mår jag bra. Jag fick hopp om mitt liv när jag fick stöd från en kvinnojour och insåg att jag måste ta hjälp av min familj. Om du läser detta och känner igen dig i min berättelse så vill jag bara säga att det inte är ditt fel. Du är starkare än vad du tror, för det var jag. 

 

Helena, 61 år

Jag blev våldtagen för 10 år sedan av min man, jag skäms fortfarande för att säga det. Hur kan man bli våldtagen av sin egen man? 

Jag hade precis sagt till honom att jag inte ville leva ihop med honom längre, detta var mitt femte försök att lämna honom. Varje gång gick jag tillbaka till honom, trots att jag fick stöd från kvinnojouren. Det blev svårare och svårare att lämna honom, som att varje misslyckande las på varandra. När jag försökte lämna honom sista gången så försökte han med allt; gråta, svära, hota och slå. Den gången såg han på mig att ingenting funkade, det var som att jag blivit iskall. Då våldtog han mig. Det var inte som de andra gångerna han våldtagit mig, utan denna gång var det våldsamt. Det var så hotfullt, som att han försökte säga att jag är låst vid honom. Det var det värsta jag varit med om.

Jag kände mig äcklig efteråt, ibland känner jag mig fortfarande äcklig. Ibland känner jag mig fortfarande dålig och svag fortfarande. Men jag får stöd, varje gång jag behöver det. Stödet ger mig kraft och styrka.

 

Therese, 40 år

Han slog mig aldrig men det var ändå något som kändes fel. Han var ju världens bästa pappa så han måste varit bra brukade jag tänka. Han brukade ibland bli arg när det inte gick så bra på hans arbete. De dagarna blev jag kallad hora, slampa, flodhäst eller kackerlacka. Jag var dålig på allt och det var mitt fel varför han misslyckades på arbetet. Han jämförde mig alltid med hans kollegors fruar som gjorde allt rätt. När han blev sur och ilsken så slutade det med att vi hade sex, det var den värsta delen. 
Efter att vi haft sex började han alltid gråta och bad om ursäkt. Jag fick då be om ursäkt och trösta honom, varje gång. Det kändes som att det var mitt fel att han blev arg. När vi pratade om det så brukade han säga att det var mitt ansvar att se till att han inte blev arg. Han hotade med att ta sitt egna liv om jag lämnade honom, och att det är mitt fel varför mina barn inte har en bra pappa. 
Det tog mig lång tid att förstå vad problemet var och att det inte var något jag kunde ändra på. Det var nästan som att jag kände att jag var otacksam när jag kände att jag inte mådde bra och ville lämna honom. Han var ju så bra när han inte blev så arg så det var så svårt att se det dåliga. Nu förstår jag att han ville ha kontroll över mig och hade det genom att psykiskt trycka ner mig. Han kan vara hur bra som helst och samtidigt hur dålig som helst. Lita på dina känslor och sök hjälp. Våld är inte bara fysiskt, det har jag lärt mig.