Om våld
Det kan vara svårt för omgivningen att förstå varför du stannar kvar i en relation där du blir utsatt för våld. Men våldet är psykiskt nedbrytande och till slut normaliseras det. Det blir så normalt att du nästan glömmer hur det är att leva utan våld.
Varför stannar jag? (Varför är det svårt att lämna?)
Det kan vara svårt för omgivningen att förstå varför du stannar kvar i en relation där du blir utsatt för våld. Frågan “varför lämnar du inte honom?” får många som berättar om sin utsatthet. Även om intentionen är välment blir frågan fel eftersom den granskar dig och inte förövaren. Du är aldrig skyldig eller medskyldig och eftersom våldet är psykiskt nedbrytande och normaliseras blir det ett tillslut en naturlig del av din vardag och du glömmer nästan hur det är att leva utan våld. Du kan läsa mer om normalisering i avsnittet om normaliseringsprocessen.
Han slår mig inte, men….
Har du någon gång blivit rädd för den du älskar? Kan du vara spontan eller har du börjat lägga band på dina egna känslor? Avstår du från att träffa personer och göra saker du förut gillade?
Våld är inte endast att exempelvis slå, knuffa, sparka, lugga eller på annat sätt göra dig illa fysiskt.
Psykiskt våld kan vara lika destruktiv och farlig för din hälsa. Psykiskt våld är ofta upptakten till fysiskt våld. I alla relationer där det förekommer fysiskt våld finns också psykiskt våld. Att tvingas tassa på tå i rädsla att bli slagen är psykisk misshandel.
Psykiskt våld kan ta sig en mängd olika skepnader, en del tydliga och andra så luddiga att det nästan känns overkligt.
Psykiskt våld som gör dig rädd:
Oaktsamhet med dina ägodelar. Han kanske slarvar bort eller har sönder dina saker, felparkerar din bil eller lånar grejer som du aldrig får tillbaka, men blir arg om du ber honom ersätta eller kompensera dig.
Häftiga raseriutbrott. Han skriker åt dig, kanske slår eller sparkar på väggar och skåp eller kastar saker i golvet.
Nonchalans eller elakhet mot ditt husdjur.
Nonchalans eller elakhet mot dina eller gemensamma barn.
Våld och vårdslöshet mot dina saker, djur eller barn ska alltid tas som bevis på att våldet när som helst kan drabba dig.
Psykiskt våld som gör dig förvirrad:
Det kommer smygande. Mannen kanske börjar med att påpeka att du är sötare utan smink eller tala om hur ensam han känner sig när du gör dig i ordning för att gå ut med några kompisar.
Det går inte att ta på, men du märker hans humörskiftningar på tonläge, kroppsspråk och mimik. Men när du frågar om han är sur eller missnöjd förnekar han det. Kanske svarar han istället att det är du som är sur och otrevlig.
Han uppmuntrar dig att göra sådant du tycker om, men när du gör det eller strax innan kan han starta ett bråk om något oväsentligt så att du tappar lusten. Eller ringa och störa dig stup i kvarten så att du inte kan gå upp i det du gör. Egentligen är det psykiska våldet ett dubbelt budskap i sig eftersom han säger att han älskar dig samtidigt som han behandlar dig som någon han hatar.
En annan form av psykisk misshandel är när en man till exempel tar din plånbok, dina glasögon eller annan sak du är beroende av och lägger på ett konstigt ställe. När du letat länge och till sist finner det saknade föremålet kan han skratta åt att du är så vimsig.
Psykiskt våld kan se ut på många fler sätt än de ovannämnda. Det enda som är säkert med psykiskt våld är att det alltid trappas upp och blir värre. Under tiden hinner du vänja dig.
Han tvingade mig till sex
Fysiskt och psykiskt våld följs ofta av sexuellt våld, vilket kan vara det svåraste av allt att prata om. Det kan till och med vara svårt att erkänna för sig själv. Det vet alla som arbetar på tjejjourer och kvinnojourer. Hos dem behöver du aldrig skämmas. Det spelar ingen roll om du om du gick med på att låta honom göra saker med din kropp eller få dig att utföra sexuella handlingar som du tror att andra skulle svimma av att höra om. Men tro oss, på våra jourer finns tjejer och kvinnor som redan hört allt som går att höra. Det viktiga är att det inte är du som ska känna skam. Du kanske har varit med om sex mot din vilja tidigare i livet, som har gjort dig extra sårbar. Sexuellt våld är mycket vanligare än vad många tror.
Vad som än har skett med dig och oavsett hur mycket eller hur lite du vill berätta, så är våra tjejjourer och kvinnojourer på din sida. Och allt du säger stannar hos den som lyssnar. Om du vill får du också vara anonym. Men det hjälper att kunna tala om det.
Sex med en man som slår?
Om det var tuffa sexlekar eller vaniljsex har ingen betydelse, huvudsaken är att du själv var med på det och kunde njuta. När en parrelation stabiliserats är det inget konstigt om den sexuella hettan svalnar av en aning. Det innebär inte att sexlivet blir sämre, snarare kan en intensitet gå över i intimitet. Intimitet är att våga visa sin partner precis vem man är utan att skämmas.
Är det något som förändrats? Hur känner du dig nu efter sex? Var du tillräckligt upphetsad för att kunna njuta fullt ut? Eller tvingade du dig själv till sex? Tvingade han dig? Är det tillfredsställelse du känner? Eller är det skam? Om du känner skam – vad är det då du skäms för?
Eller, är det tvärtom? Ert sex är jättebra och passionerat men du är rädd att han ska slå dig? Eller slå dig igen, om han gjort det förut? Känns det konstigt att du å ena sidan är rädd för honom och å andra sidan har bra sex med honom?
Om du kontaktar en jour kan du tala igenom det du känner med någon som förstår.
Går det att älska en man som gör mig illa?
Du kan känna dig bunden till en man som gör dig illa. Du kan fortfarande ha starka känslor kvar för honom. Du kan också känna samvetskval för att du vill lämna honom.
Allt detta har sina förklaringar och det är inget du ska skämmas för. Det är inte ovanligt att älska någon, inte ens en man som skadat dig svårt.
Det kommer en dag...
En dag då du kommer att kunna se klarare på vad du känner nu. En dag då du kommer att resa dig, läka och vara glad igen. Den dagen behöver inte vara långt borta. Du har redan överlevt våld från någon du litade på. Det kan bara den som är stark göra. Den styrkan är din och den styrkan kan också göra dig fri. Den styrkan vet tjejer och kvinnor som jobbar på landets alla jourer att du har. Du måste bara påminnas om den och öva dig på att använda den för din egen skull. Och barnens, om du har några. Eller för framtida barn, om du vill ha några. Detta får du hjälp med om du kontaktar en jour.
När du tänker på kärleken du känner eller en gång kände till en person som du nu är rädd för, kan det vara bra att även tänka på vad kärlek INTE är:
Att säga att man bara vill väl när man gör någon illa är inte kärlek.
Man kan vara beroende av den man älskar, men att förbjuda en vuxen människas oberoende är inte kärlek.
Gör det ont är det inte kärlek.
Våra jourer kan erbjuda dig det stöd och skydd du behöver. Vi finns till för dig, för vi vet vad det handlar om. På Roks kvinnojourer och tjejjourer finns ingen som dömer dig för vad du känner.
Han slog mig men..
Tankar som “jag överdriver, det var inte så farligt” är vanligt hos den som är utsatt för våld. Du överdriver inte, orsaken till att du tvivlar på din egen förmåga att tolka situationen beror helt enkelt på den normalisering som du tvingats till. Det betyder inte att du accepterar det han utsätter dig för utan du anpassar dig för att stå ut med tillvaron.