Remissvar

SOU 2024:66 Livsviktigt lärande – fler vägar till kunskap för att förebygga suicid

Våld är en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa och ökar risken för suicid. Roks ser vikten av att ansvariga myndigheter och aktörer har denna kunskap och även förstår de långsiktiga konsekvenserna för utsatta kvinnor och barn.

Sofia Börjesson

Roks har varit remissinstans vid betänkandet av SOU 2024:66 Livsviktigt lärande – fler vägar till kunskap för att förebygga suicid. 

Roks ser positivt på att regeringen önskar skapa bättre förutsättningar för ett effektivt och ändamålsenligt suicidpreventivt arbete. Särskilt där mäns våld mot kvinnor och tjejer förekommit är suicidrisk en påtaglig fara.

Roks vill särskilt understryka att insatser från rättsväsendet och andra samhällsinstanser väger tungt för att angripa och stävja mäns våld mot kvinnor. Att kvinnor
uppmärksammas och får stöd för att våga och orka lämna en våldsam man, är i sig mycket angeläget för att förebygga suicid.

Våldsutsatta kvinnor och tjejer återfinns i hela befolkningen och kan inte i förväg delas in i olika riskgrupper. För en framgångsrik suicidprevention krävs konstruktiv och
strukturerad samverkan mellan rättsväsendet, socialtjänsten, hälso- och sjukvården och andra aktörer i samhället. Tydlig ansvarsfördelning är avgörande för att undvika att
utsatta kvinnor och barn faller mellan stolarna. Kvinno- och tjejjourer har ovärderlig kunskap och erfarenhet och kan därför bidra med unik kunskap.

Hela remissvaret finns länkat på den här sidan.