Nyheter

GREVIO: Sverige bryter mot Istanbulkonventionen

Europarådets expertgrupp GREVIO riktar kritik mot Sverige kring arbetet mot mäns våld mot kvinnor. I en ny rapport står det klart att Sverige bryter mot Istanbulkonventionen på ett flertal punkter.

Sofia Börjesson

Europarådets expertgrupp GREVIO (group of experts on actions against violence against women and domestic violence) samlar experter inom området mäns våld mot kvinnor och har till uppgift att se till att Istanbulkonventionen efterlevs bland konventionsparterna.

I en ny rapport riktar GREVIO nu kritik gentemot Sverige på ett flertal punkter, och det står klart att Sverige inte lever upp till Istanbulkonventionen.

– Det som GREVIO tar upp är sådant som Roks har påtalat vid upprepade tillfällen de senaste åren, det är sorgligt att det ska behöva gå så här långt när kunskapen har funnits hos kvinno- och tjejjourerna hela tiden, säger Roks vice ordförande Adine Samadi och fortsätter:

– Vi kan inte se annat än att regeringen nu läser den här rapporten och anpassar sin jämställdhetspolitik efter den.

GREVIO:s kritik mot Sverige

Kritiken som GREVIO tar upp handlar om frågor som Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, lyft om och om igen de senaste åren – men utan att få gehör:

  • Bland annat kritiseras den nya tillståndsplikten för skyddade boenden som leder till att vinstdrivna privata aktörer än mer tar över skyddet från de ideella kvinnojourerna, som GREVIO menar har den gedigna erfarenheten och kunskapen om mäns våld mot kvinnor. Roks har varnat för detta allt sedan tillståndsplikten började diskuteras, och anordnade med anledning av detta konferensen "När våld blir vinst" 2022.
    Läs Roks artikel om detta från 2022
     
  • GREVIO kritiserar även den växande trenden kring det könsneutrala språket i frågan om mäns våld mot kvinnor, särskilt på svenska myndigheter. Detta strider mot Istanbulkonventionen, och GREVIO menar att det är allvarligt och att de inte erkänner att kvinnor och tjejer utsätts för ett oproportionerligt våld. Även detta är något som Roks har lyft i stort sett i alla sammanhang vi uttalat oss de senaste åren. 
    Läs Roks artikel om detta från 2022
    Läs även Roks remissvar om ett inkluderande jämställdhetspolitiskt delmål mot våld
     
  • GREVIO lyfter också faran med den nya lagen om placering av barn, som i värsta fall leder till att kvinnor inte vågar söka skydd av rädsla för att barnet ska placeras hos den våldsamma pappan – eller bara på annan plats än hon själv. Något som leder till att tröskeln för att söka sig bort från den våldsamma mannen höjs.
    Läs Roks artikel om detta från 2024
     
  • GREVIO lyfter även frågan om föräldraalienation, även kallat PAS (parental alienation syndrome), och menar att Sverige måste säkerställa att samtliga professionella socialsekreterare, alla inom rättsprocessen samt barnpsykologer är medvetna om att det saknas evidensbaserad forskning om föräldraalienation och att begrepp som dessa ska bannas från användning i domstolar. 
    Läs Roks namninsamling för att förbjuda PAS i familjerätten
    Läs Roks debattartikel i ETC om föräldraalienation

Listan kan tyvärr göras mycket längre, GREVIO kritiserar även kunskapsbristen kring mäns våld mot kvinnor hos såval socialtjänst som domstol, statistikinsamlingen kring förövare, att våld i hederns namn ses som patriarkalt medan resten blir könlöst, hur bidragen till organisationer som arbetar mot mäns våld mot kvinnor ser ut, att privata skyddade boenden likställs med ideella kvinnojourer – och en hel del mer.

Presskontakt