Få stöd

Vän eller anhörig?

Om du är orolig över att någon du känner mår dåligt eller är utsatt för våld av sin pojkvän eller man så är det viktigt att ta oron på allvar. Det finns varningssignaler att vara uppmärksam på. Ditt stöd för henne kommer också att vara avgörande för henne.

Det är lätt att tänka att man inte ska lägga sig i en kollegas, vän eller ens bekantas privatliv. Men om du börjar känna oro för någon i din närhet och misstänker att hon utsatt för våld av den hon är tillsammans med är det rätt att ta oron på allvar.

Varningsteckenför anhöriga, arbetskamrater, grannar och vänner:

Om någon du känner förändrats när hon blivit tillsammans med någon finns det saker att reagera på. Till exempel:

  • Pojkvännen eller mannen kontaktar henne med tätare mellanrum än vad som kan anses rimligt. Kanske också hämtar henne ofta från jobbet eller när hon deltar i sociala sammankomster.
  • Hon umgås inte med sina vänner i samma utsträckning som tidigare, hon blir mer och mer isolerad.
  • Hur hon klär sig eller beter sig kanske förändrats, det är vanligt att pojkvänner och män som utövar våld vill kontrollera hur hon ser ut eller vem hon umgås med eller pratar med.

Hur stöttar jag en kvinna eller en tjej som är tillsammans med en våldsam man?

Fråga henne

Prata direkt med tjejen om du misstänker att hon blir utsatt för våld av sin pojkvän eller man. Visa oro och omsorg och våga ställa raka frågor. Berätta att du finns där för henne och att du inte kommer döma henne. Det är viktigt att inte prata om hur hon mår i sin relation när hennes pojkvän är närvarande. Det kan vara bra att ställa raka frågor, men det kan ta tid att bygga förtroende och det kan vara svårt för henne att svara ärligt på grund av rädsla för honom. Våga fråga henne flera gånger och visa henne att du vill vara närvarande i hennes liv. 

Om hon berättar

Lyssna på hennes berättelse utan att ifrågasätta. Det är svårt att berätta om våldsutsatthet och du får ett stort förtroende som får ta emot den berättelsen. Var rädd om det förtroendet. Det är vanligt att hon normaliserar eller förminskar våldet han utsätter henne för, då är det viktigt att du markerar och tar ställning för henne och är tydlig med att han inte får behandla henne illa, kränka henne eller göra henne rädd. Det kan vara så att hon inte berättar allt på en gång, utan att hon provar att berätta litegrann för att se hur du kommer reagera. Visa henne att du vågar ta emot det hon berättar och var tydlig med att du vågar stå kvar och stötta henne. Uppmuntra henne att fortsätta prata om sin relation med dig. Det är vanligt att det tar tid att lämna en våldsam pojkvän eller man. Du kommer behöva ha tålamod och orka finnas för henne. 

Ursäkta inte pojkvännens beteende och hitta inte på förklaringar till varför han utsätter henne, utan tvärtom, berätta att det han gör är fel och att hon förtjänar att bli behandlad med respekt och att må bra i sin relation. Visa att du finns där för henne och att du stöttar henne i hennes val och har förståelse för att hon behöver ha makten över sin process.

Om hon inte vill berätta

Var tydlig med att även om hon inte vill prata just nu, så kan hon alltid komma till dig och prata senare. Berätta att du är orolig för henne och att du vill att hon ska må bra. Ha förståelse för att det är svårt att berätta och visa att du inte kommer döma henne. Låt henne veta att du finns för henne när hon är redo. 

Våga stå kvar och våga fråga flera gånger över tid

Du kan behöva fråga henne flera gånger över tid och fråga på olika sätt innan hon berättar. Det kan kännas som att du är en jobbig vän eller kollega men det är viktigt att visa att du finns där. Det kan vara klokt att läsa på om våldsutsatthet och hur det påverkar en. Om du visar henne att du har kunskap om våld kan det vara lättare att berätta. Stärk henne i att hon är värdefull, förtjänar att må bra och att ingen har rätt att utsätta eller utnyttja henne. 

Kontakta en kvinno- eller tjejjour, polisen eller socialtjänst 

Du som är orolig för en vän eller annan anhörig kan också få stöd av en kvinno- eller tjejjour. Vi har mycket kunskap om våld. Om du tror att hon är i akut fara ska du ringa polisen. Om hon har barn och du är orolig för barnen kan du orosanmäla till socialtjänsten. Det kan vara bra att inte gå bakom ryggen på henne, utan att berätta för henne att du är orolig för barnen och att du skulle vilja orosanmäla till socialtjänsten. Viktigt att veta är att socialtjänsten är skyldig att göra en polisanmälan mot förövaren vid misstanke om våld som kan antas ge minst två års fängelse. Socialtjänsten måste alltid anmäla om det finns misstanke om att ett barn far illa. 

Du kan alltid kontakta en kvinno- tjejjour för att få råd och tips om hur du ska göra. Även du är anonym hos oss.