Nyheter

Roks on the road – en Sverigeturné mot mäns våld mot kvinnor

Under juni månad 2022 åker Roks ut på Sverigeturné för att besöka kommuner runtom i landet och sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor – och för att samla in kunskap från våra kvinno- och tjejjourer.

Ida Dahlberg

Kolla in turnéprogrammet för att se när vi kommer till en plats nära dig, och följ med på turnén via vår vlogg på Youtube och på Instagram och Facebook!

Roks jourer har arbetat mot mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn i mer än 40 år. Våra jourer har under denna långa tid lyssnat, stöttat och hjälpt kvinnor, tjejer och barn utsatta för mäns våld. Det gör oss till experter på mäns våld mot kvinnor och på att ge stöd och skydd till våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn.

Roks jourer är del av kvinnorörelsens livsviktiga arbete för kvinnors och tjejers rätt och plats i samhället. Vi är del av en internationell rörelse som står på kvinnors och tjejers sida i en våldsam värld och som skapar kunskap om kvinnors livsvillkor och behov, i möte med våldsamma män och med myndighetsaktörer som bortser från kvinnors rätt.

Roks ser att samhällets arbete mot mäns våld mot kvinnor har gått bakåt istället för framåt under de senaste åren. Trots mycket stora satsningar tycks inte mäns våldsutövning minska, däremot ser vi ökade svårigheter för kvinnor, tjejer och barn att bli trodda och för att få hjälp och stora satsningar på de förövande männen.

Vi ser också att samhällets arbete mot våldet bedrivs med en könsneutral förståelse och att staten sätter våra ideella, feministiska kvinnojourer under kontroll. Det heter kvalitet men den unika kunskap vi har är inte inräknad i begreppet. Istället för stöd är det säkerhet som är i fokus.

För att protestera mot den utveckling som råder och för att kämpa för den fria, ideella kvinno- och tjejjoursrörelsen har Roks stakat ut en turné runt om i Sverige. Vi kommer att sprida vår kunskap om mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn och tala för vikten av fria, självständiga kvinno- och tjejjourer.

Se vårt turnéprogram för att se när Roks kommer till en plats nära dig!