Nyheter

Norge vill ta bort ordet ”kvinna” ur abortlagstiftningen

I ett led i att införa ett könsneutralt språk vill man nu ta bort ordet ”kvinna” i den nya abortlagstiftningen i Norge. "Det är en skandal", menar Adine Samadi, Roks vice ordförande.

Sofia Börjesson

Opinionsbildande kommunikatör

Vurmandet för det könsneutrala språket är inte bara ett problem i Sverige – utan kanske till och med värre i grannlandet Norge har det visat sig. Nu vill man till och med vill göra den norska abortlagstiftningen könsneutral, något som Roks vice ordförande Adine Samadi reagerar starkt på.

– Det är en skandal att Norge väljer att dölja kvinnor i frågan om abort. Kvinnors hälsa är viktig och det behövs mer forskning som fokuserar på kvinnokroppen – inte att vi döljs och försvinner bakom könsneutrala begrepp, säger hon.

Roks har länge varnat om hur det könsneutrala språkbruket skadar och är ett motstånd mot kvinnor i kampen mot ett jämställt samhälle. Könsneutrala termer tar bort det verkliga problemet, att vi lever i ett patriarkat och att kvinnor är underordnade män.

Nu ser vi det hända mer och mer i vården, kvinnor som försvinner och därmed även deras särskilda vårdbehov. Allt för att skapa ett motstånd mot den frigörelse kvinnor kämpar för.

 

Utdrag från den norska propositionen som nu ligger hos Stortinget:
"Rettighetene i forslaget til ny abortlov er lagt til «gravide», se blant annet lovforslaget §§ 3, 4 og 6. Med begrepet «gravide» menes i denne loven alle gravide, uavhengig av deres juridiske kjønn. Dette gjelder selv om pronomenene «hun», «henne» og «hennes» og ordet «kvinnen» brukes om den gravide i proposisjonsteksten."

Här kan du läsa propositionen i sin helhet.