Nyheter

Årets kvinnogärning går till Evin Incir

Roks är stolta över att meddela att Evin Incir tilldelats priset Årets Kvinnogärning 2023. Utmärkelsen instiftades 1999 för att lyfta fram och uppmärksamma en kvinna som under året har gjort viktiga insatser mot mäns våld mot kvinnor.

Ida Dahlberg

Evin Incir får priset "Årets kvinnogärning 2023" för sitt idoga och kunniga arbete för kvinnors rättigheter, i en tid och ett Europa där politiska krafter mobiliserar för att återupprätta husfaderns makt. Hennes arbete för ett EU-direktiv om bekämpande av mäns våld mot kvinnor är en viktig seger för kvinnor runt om i vår världsdel och skriver in våra rättigheter i den europeiska gemenskapens centrala dokument. Genom argument och aktivism och i ett motstånd som har många och maktfulla former, inspirerar Evin Incir kvinnor och tjejer i Sverige och i Europa att kämpa för sin rätt och för en bättre och rättvisare värld.

-Grattis Evin!

Tack, det är en stor ära att få detta pris, hälsar Evin Incir från Bryssel där hon är på språng mellan paneldebatter som upptar eftermiddagen. -Jag blir jätteglad! –Men, fortsätter hon, det gäller som alltid att inte stanna upp utan att slå ihop nävarna och tillsammans fortsätta och föra arbetet framåt.

- Hur ser kartan ut i Bryssel angående arbetet mot mäns våld mot kvinnor? Är motståndet stort?

-Ja. Vi ser hur högerextrema krafter växer sig starka i flera länder. De motsätter sig att man alls talar om mäns våld mot kvinnor och ser ”våld i nära relation” som en familjeangelägenhet.

-Är du orolig för det stundande valet den 9 juni?

-Ja det är jag. Oron är stor för att konservativa och högerextrema krafter ska liera sig och även få med liberala partier – som i Tidöavtalet. Det skulle innebära ett enormt bakslag. Därför gäller det att samarbeta nu!

- Ja, har ni formerat er, ni som kämpar mot dessa krafter?

- Ja det har fört oss samman. Insikten är att vi måste hålla ihop och det gäller att alla som står upp mot de här krafterna tar sitt ansvar och röstar i valet den 9 juni.

- Hur ser Sveriges roll ut i arbetet? Tar vi fortsatt täten som nation när det gäller frågan mäns våld mot kvinnor?

-Nej Sverige har tappat farten och inte bara det. Vi har inte längre trovärdighet i frågan. Det är många över den politiska skalan som tittar på Sverige och undrar hur vi kunde tappa så. Jag saknar också annat än ord från de krafter som ändå fortfarande pratar om mäns våld mot kvinnor. Vi måste arbeta konkret. Inte bara prata.

-Grattis igen Evin Incir! Du är en mycket värdig pristagare! Fortsätt ditt viktiga arbete, hälsar Roks.