Debatt: "Tjejer ska inte behöva ta konsekvenserna"

Så länge som kvinnors, tjejers och barns säkerhet inte kan garanteras på svenska asylboenden måste drastiska åtgärder akut införas. En åtgärd som Roks kräver är att ensamkommande kvinnor och män på flykt inte placeras på samma asylboenden. Detta för att många av dessa män kommer från en starkt patriarkalisk bakgrund och har särskilda normer och värderingar när det gäller synen på kvinnor.

Gulan Avci tycker däremot att en temporär lösning, där man skyddar kvinnor och tjejer genom att erbjuda boenden för enbart kvinnor, är naivt. Det resonemanget tycker jag är naivt och konstigt för att komma från en politiker som är ordförande för ett kvinnoförbund. Du och andra politiker borde vara för akuta åtgärder som faktiskt kan rädda liv. Roks kräver att kvinnor och tjejer helt enkelt ska få vara fria och vistas i alla utrymmen som de vill.

Roks förespråkar i grund och botten självklart inte att dela på kvinnor och män. Vi är precis som de flesta i vårt samhälle emot all segregation. Men just i det här fallet handlar det om ett nödläge. 

Dessa kvinnor befinner sig i en akut situation där de sexuellt trakasseras och riskerar att våldtas när de ska ner till tvättstugan eller gå och handla mat.

Precis som Gulan Avci säger ska förövarna anpassa sig till de normer och värderingar som råder i vårt land. Men det är inte okej att kvinnor och tjejer ska behöva ta konsekvenserna när män inte sköter sig. Ingen kvinna eller tjej vill bo på ett asylboende där de riskerar att misshandlas eller trakasseras. Inte du eller jag heller, för den delen.

Gulan Avci påstår att Roks inte vill se alla strukturer i samhället som kränker kvinnors rättigheter. Efter 32 år har vi samlat så mycket kunskap från våra 100 kvinno- och tjejjourer över hela landet att vi vet exakt vad problemet med mäns våld mot kvinnor beror på.

Hon har helt rätt i att det beror på strukturer, patriarkala sådana närmare bestämt. I många samhällen är problemen värre än i Sverige och det har vi aldrig blundat för.

Vi ursäktar verkligen inga medeltida traditioner, men vill upplysa om att mäns våld och förtryck mot kvinnor inte bara återfinns i vissa länder, bland vissa religiösa grupper, utan är ett globalt problem som bottnar i en maktobalans mellan könen. En åsikt som för övrigt delas av FN.

Vi vågar påstå att vi efter 32 år vet precis vad vi pratar om och bättre än de flesta känner till vad som är bäst för kvinnor och tjejer som utsätts för mäns våld och sexuella övergrepp.

Zozan Inci, ordförande för Roks