Debatt: "Kvinnor som flyr från våldsamma män måste få gå före i bostadskö"

De kvinnor som – ibland tillsammans med sina barn – tar mod till sig och söker samhällets stöd för att komma ifrån en våldsam partner, pappa eller annan släkting, möts inte sällan av den hårda insikten att de kommer tvingas leva på flykt under längre tid än vad de tänkt från början. Många kvinnor och barn blir kvar i månader, ibland år, på skyddade boenden runt om i landet, eftersom det är snudd på hopplöst att få en egen bostad. 

De kvinnor som bryter upp från en man som använder våld mot dem, måste i de allra flesta fall flytta till en annan ort och skydda sina personuppgifter för att förhindra att de blir hittade och utsatta igen. Det innebär att kvinnorna måste avsluta sina jobb eller sina studier på hemorten och drabbas därför ofta ekonomiskt, vilket gör att de blir beroende av att det finns tillgång till bostäder med rimliga hyror. För de kvinnor som är beroende av ekonomiskt bistånd från socialtjänsten finns risken att de nekas pengar till hyran om lägenheten de hittar är för dyr. 

Samhället är också förlorare i bostadsbristens Sverige. Inte minst ekonomiskt. För kommunerna kostar långa placeringar på kvinnojourer pengar som skulle kunna användas till annat. 

För barnen kan en vistelse på skyddat boende innebära att de måste byta skola inte bara en, utan kanske flera gånger, vilket i längden drabbar deras utbildning. Som vi vet är utbildning en av de viktigaste stärkande faktorerna för barn som har eller har haft en svår hemmiljö.

Många kvinnojourer gör stora ansträngningar för att hjälpa kvinnorna vidare från skyddat boende. Socialtjänsten likaså. Men inga arbetsmetoder eller samarbeten i världen hjälper om det faktiskt inte finns bostäder att tillgå. 

Roks har tidigare påpekat orimligheten i att kvinnor och barn fortfarande tvingas fly för att de drabbas av mäns våld. Ytterligare orimligt är det att samma kvinnor, tjejer och barn tvingas leva i månader på skyddade boenden utan att kunna påbörja sina nya liv. 

Vi på Roks som varje dag, året runt, arbetar med kvinnor som tvingas fly sina hem har uppmärksammat problemet länge. Tyvärr måste vi fortsätta att driva frågan eftersom vi ännu inte ser någon ljusning. Roks kräver därför: 

1. Bygg mer.

2. Bygg billigare.

3. Ge kvinnor som flyr från destruktiva förhållanden företräde i kommunala bostadsköer så att de snabbt får ett nytt boende där de och barnen kan känna sig trygga och börja leva sina liv. 

Zozan Inci

Ordförande, Roks (Riksorganisationen kvinnojourer och tjejjourer i Sverige)