Så röstar du som lever med skyddade personuppgifter i riksdagsvalet

Att ha skyddade personuppgifter ska inte förhindra dig från att göra din röst hörd i valet 2022 den 11 september. Här har vi sammanställt information från Valmyndigheten, men utelämnat det som kan innebära en risk för dig. All information kring hur man röstar med skyddade personuppgifter har skickats till Roks kvinno- och tjejjourer runtom i landet, så om du har några frågor kan du kontakta dem.

Generell information:

  • Du behöver inte ha med ditt röstkort för att rösta i din vallokal på valdagen. Däremot behöver du kunna legitimera dig, eller så kan någon annan med id gå i god för dig.
  • Du kan förtidsrösta i vilken kommun du vill, oavsett var du är folkbokförd. Då behöver du dock ha med dig ditt röstkort.
  • Valmyndigheten skickar röstkortet till den adress som din post brukar skickas till. Om du har en särskild postadress skickar de röstkortet dit, annars till folkbokföringsadressen. Du bör ha fått ditt röstkort den 24 augusti.
  • Du som får din post via Skatteverkets postförmedling (”kvarskrivning”) får ditt röstkort till den adressen. De skickar vidare ditt röstkort till dig. Då behöver du räkna med att vänta ytterligare några dagar på ditt röstkort. Det är endast de som har pågående ansökningar om skyddad folkbokföring eller beviljad skyddad folkbokföring som får sina röstkort förmedlade via Skatteverket.

OBS! Om du inte har fått eller har möjlighet att hämta ditt röstkort finns det andra lösningar – kontakta en kvinnojour så talar de om för dig hur du ska göra.

Opinionsbildande kommunikatör

Sofia Börjesson

Telefon:

Mobil: 0707188343

sofia.borjesson@roks.se