Debatt: "Kvinnors kroppar är inte till för att tillfredsställa andras behov"

Ett stort antal svenska par kan inte få egna barn. För många av de drabbade är det en sorg. Men att använda sig av andra kvinnors livmödrar för att tillfredsställa sin egen barnlängtan, även om det är så kallat altruistiskt surrogatmödraskap där surrogatmamman inte tar emot någon form av ersättning, är oacceptabelt.

Kvinnors kroppar är inte till för att tillfredsställa andras behov.

I februari ska en statlig utredning presenteras för regeringen om huruvida altruistiskt surrogatmödraskap ska tillåtas i Sverige. Altruistiskt surrogatmödraskap innebär ofta att surrogatmamman ställer upp för en släkting eller nära vän utan att tjäna pengar.

Det kan verka vara fint och bra att tillåta altruistiskt surrogatmödraskap, men det finns flera argument emot.

Först och främst innebär all surrogatmödraskap handel. Oavsett om det handlar om kommersiellt eller altruistiskt surrogatmödraskap upprättas alltid ett kontrakt mellan det barnlösa paret och kvinnan vars kropp ska användas som ett förvaringskärl. Kontraktet innebär att kvinnan avtalar bort rätten till sin egen kropp, liksom vårdnaden av barnet efter förlossningen. Denna syn på kvinnans kropp som en handelsvara kan Roks aldrig acceptera.

En annan aspekt av altruistiskt surrogatmödraskap är barnets rättigheter. Barnet blir ett objekt som byter ägare utan att själv få vara med och välja. Det går emot FN:s barnkonvention som slår fast att barn är individer med egna rättigheter, inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar.

En tredje aspekt är den medicinska risk det innebär för en kvinna att vara gravid och föda barn. Det går inte att komma undan ens om endast kvinnor som varit gravida och har barn får vara surrogatmödrar. Bara för att en kvinna tidigare fött barn finns det inga garantier att hon slipper sjukdomar som till exempel inkontinens, sköldkörtelproblem eller havandeskapsförgiftning i samband med graviditeten. Oavsett om kvinnan fött barn tidigare eller inte finns det inte heller något som säger att hon inte riskerar att drabbas av missfall, vilket kan innebära både emotionella och fysiska problem.

För en surrogatmamma kan det dessutom innebära särskilda psykiska påfrestningar att föda ett barn som hon sedan måste lämna ifrån sig. Det finns studier som visar att surrogatmammor drabbas av separationsångest och depression när de lämnar bort barnet de burit på och skapat emotionella band med. Till exempel har den amerikanska sjuksköterskan och skribenten Jennifer Lahl, som i 25 års tid engagerat sig mot surrogatmödraskap, skrivit om detta. 

Har en kvinna inte rätt att bära ett barn åt någon annan om hon vill det? Nej, säger Roks. Erfarenheter från andra länder visar att altruistiskt surrogatmödraskap sällan sker utan någon form av ersättning. Exempel på pengar som surrogatmammor får trots att det ska vara altruistiskt mödraskap är betalda läkarräkningar och mediciner, ersättning för förlorad arbetsinkomst, ny bostad, ny bil och betalda universitetsstudier.

Det är omöjligt att garantera att pengar inte förekommer under bordet eller att andra typer av påtryckningsmedel inte används, inte minst känslomässiga. Det kan vara mycket svårt att säga nej till exempel till sin barnlösa syster och hennes partner som vill ha barn, men som inte kan få.

Inte heller HBTQ-personer, alltså homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera,har rätt att använda en annans kvinnas livmoder som behållare till det barn de önskar sig. En vän eller släkting ska inte ens behöva få frågan för att slippa känna sig tvungen att erbjuda sin kropp för att leverera ett barn åt någon annan, inte ens om kvinnan säger att hon gör det av altruistiska skäl.

Surrogatmödraskap uttrycker en av de äldsta patriarkala tankarna i världen, att kvinnor förväntas ”ställa upp” och att kvinnokroppen är ett redskap som fritt kan användas av andra för att tillfredsställa sina egna behov och önskningar.

Vad sänder samhället för signaler om kvinnors kroppar används som handelsvaror i syfte att tillfredsställa andra människors barnlängtan? För Roks är ett förbud mot all form av surrogatmödraskap en självklarhet.

Zozan Inci, ordf Roks