Nyhetsarkiv

Nyfiken på äldre nyheter om Roks? Hitta information om oss? Eller debattartiklar skrivna av Roks ordförande? Leta i listan efter material som du är intresserad av. 

Nyhetsarkiv

​I slutet av februari tillträder Amanda som ny kanslichef på Roks. Under hösten har en rekryteringsprocess till rollen genomförts, under vilken verksamheten letts av interimchefen Anna Bergkvist som avslutar sin roll som kanslichef.

Roks säger nej till förslaget om kriminalisering av psykiskt våld. 

 

 

Roks lanserar studien Kvinnors trygghet – ett jämställt samhälle fyllt av våld, en omfångsundersökning om mäns våld mot kvinnor i Sverige. Studien visar att våldet mot kvinnor har ökat de senaste 20 åren.

debatt

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Roks tillsammans med Sveriges kvinnoorganisationer med fler om Tidöavtalet och deras skrivning om "bistande vandel". Vi menar att Tidöavtalet strider mot kvinnors mänskliga rättigheter.

 

Missa inte Roks ordförande Jenny Westerstrand när hon gästar Kakan Hermanssons podd Under huden.

Jourverksamhet & skyddade boenden

Lever du gömd med skyddade personuppgifter? Det är en självklarhet att även du ska ha möjlighet att rösta i valet den 11 september. Här har vi samlat viktig information till dig.

Mäns våld mot kvinnor

Inför valet 2022 är det viktigare än någonsin att vara kritisk, påläst och att sätta sig in i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Roks lanserar därför Roks opinion, en sajt som samlar information om var vi står i olika frågor som rör arbetet mot mäns våld mot kvinnor, och samtidigt tillhandahåller tydliga källhänsvisningar till forskning, utredningar och beslut som är kopplade till våra ståndpunkter.

Mäns våld mot kvinnor

 

Under Almedalsveckans sista heldag mördades ännu en kvinna av en man. Denna gång i Visby, och på öppen gata. Sedan tidigare hade Roks planerat en manifestation samma kväll, en minnesstund för att hedra de många kvinnor som mördats av män under året. Det blev en tung, men väldigt fin, stund. Människor vi aldrig tidigare träffat kom. De grät, kramades och fick chansen att prata om allt det hemska. Under minnesstunden höll också Roks ordförande Jenny Westerstrand följande tal.

kommunpolitik

Roks ser att samhällets arbete mot mäns våld mot kvinnor har gått bakåt istället för framåt de senaste åren. Trots mycket stora satsningar tycks inte mäns våldsutövning minska, däremot ser vi ökade svårigheter för kvinnor, tjejer och barn att bli trodda och att få hjälp – och stora satsningar på de förövande männen.

Vi ser också att samhällets arbete mot våldet bedrivs med en könsneutral förståelse och att staten sätter våra ideella,
feministiska kvinnojourer under kontroll. Det heter kvalitet men den unika kunskap vi har är inte inräknad i begreppet.
Istället för stöd är det säkerhet som är i fokus.

Utifrån den bakgrunden har vi tagit fram detta valmanifest.

Illustration Frida Clerhage

Våldet tar inte ledigt.

Roks och våra kvinnojourer och tjejjourer vet av erfarenhet att sommaren, precis som andra ledigheter, kan vara en extra svår tid för de kvinnor, tjejer och barn som utsätts för mäns våld. Dels tvingas de tillbringa mer tid hemma, en plats som tyvärr är allt annat än säker och trygg för många, dels är nya instanser, som myndigheter, skola och jobb stängda under just denna tid.

Därför håller många av våra kvinnojourer och tjejjourer extra öppet under helgerna. Hitta din helgöppna jour i listan nedan.

Roks kansli har stängt v.29–32.